11 kandydatów na trzy stanowiska wiceprezesów JSW
19.04.2021r. 17:00

www.cire.pl | Obserwuj nasze newsy na LinkedIn
11 kandydatów ubiega się o trzy wakujące stanowiska wiceprezesów Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW): ds. ekonomicznych, ds. handlu oraz ds. technicznych i operacyjnych. Rozmowy z kandydatami zaplanowano na 26 kwietnia w siedzibie firmy w Jastrzębiu-Zdroju.
W miniony piątek minął termin przyjmowania zgłoszeń w ogłoszonym 1 kwietnia postępowaniu kwalifikacyjnym, które ma wyłonić trzech nowych zastępców prezes JSW Barbary Piontek.

Jak przekazała w poniedziałek PAP przewodnicząca rady nadzorczej JSW prof. Halina Buk, do rozmów kwalifikacyjnych w konkursie na stanowisko zastępców prezesa spółki ds. handlu oraz ds. ekonomicznych dopuszczono po czterech kandydatów, a na stanowisko wiceprezesa ds. technicznych i operacyjnych - trzech.

"Do rozmów nie dopuszczono dwóch kandydatów, którzy nie spełnili konkursowych wymogów formalnych" - poinformowała przewodnicząca Rady.

Rozmowy kwalifikacyjne z udziałem osób, które spełniły wymogi formalne, zaplanowano na 26 kwietnia w siedzibie firmy w Jastrzębiu-Zdroju.

Pod koniec marca rada nadzorcza JSW odwołała ze stanowisk - bez podania przyczyn - dwóch dotychczasowych wiceprezesów: odpowiedzialnego za sprawy ekonomiczne Radosława Załozińskiego oraz wiceprezesa ds. technicznych i operacyjnych Artura Dyczkę.
Opublikowane 1 kwietnia ogłoszenie o postępowaniach kwalifikacyjnych dotyczy także - oprócz następców dwóch odwołanych ostatnio wiceprezesów - także wiceprezesa ds. handlu; na tym stanowisku w zarządzie JSW był dotąd wakat, a sprawy handlowe nadzorował bezpośrednio prezes JSW.

Od początku marca na czele zarządu JSW stoi Barbara Piontek, która obecnie - po odwołaniu wiceprezesa Załozińskiego - zajmuje się także sprawami ekonomicznymi oraz odpowiada za handel. W zarządzie JSW jest również wiceprezes ds. rozwoju Tomasz Duda (obecnie pełniący także obowiązki wiceprezesa ds. technicznych i operacyjnych) oraz wiceprezes ds. pracy i polityki społecznej Artur Wojtków, wybrany do zarządu JSW przez ponad 22-tysięczną załogę firmy.

Grupa Jastrzębskiej Spółki Węglowej jest wiodącym europejskim producentem węgla koksowego i koksu. W ubiegłym, kryzysowym dla spółki roku, kopalnie JSW wydobyły 14,4 mln ton węgla, z czego 77 proc. stanowił węgiel koksowy - spółka deklaruje zwiększanie udziału tego typu węgla w całkowitej produkcji. Koksownie Grupy JSW wytworzyły w 2020 r. 3,3 mln ton koksu. Ceny węgla i koksu spadły rok do roku o blisko jedną trzecią, co poskutkowało zmniejszeniem przychodów Grupy o ponad 19 proc. Grupa JSW zamknęła miniony rok stratą netto przekraczającą 1,5 mld zł. W tym roku spółka liczy na ożywienie rynkowe i poprawę wyników.

Czytaj również: